Workshops en cursussen

Voor wie
Mijn missie is het doorgeven van mijn enthousiasme voor het werken met wilg. Kinderen, volwassenen, handig of onhandig… Het zelf vervaardigen van een mandje is voor iedereen een boeiende ervaring. Leeftijd speelt geen rol, vlechten lukt vanaf ongeveer 5 jaar. “Ik wist niet dat ik dat kan” heb ik een kind wel eens verbaasd en trots horen uitroepen toen zijn eigen mandje klaar was.

Vlechten is stimulerend, het prikkelt de zintuigen, zet spieren en gewrichten aan het werk, versterkt het zelfvertrouwen, maakt creatieve energie los, doet een beroep op ruimtelijk inzicht… Je handen zijn het verlengstuk van je verbeelding. Wat je zelf hebt gemaakt vergeet je nooit meer. Kortom: vlechten bevordert de gezondheid. Vlechten maakt blij.

Wat
Een workshop kan variëren van 2 tot 7 uur, afhankelijk van het werkstuk. De beginnende vlechter gaat met een eenvoudig vlechtwerk naar huis. Voor voorbeelden zie de foto’s in mijn portfolio. Ik zorg voor het materiaal en de gereedschappen. Breng je eigen snoeischaar mee.

  • 2 uur: hangmandje, ster etc. Je hebt in korte tijd een mooi resultaat.
  • 3-4 uur: schaal op kronkeltak, klimsteun, hart, vogelhuisje etc. Voor wie iets meer tijd wil besteden. De schaal vlecht je rond een tak en krijgt een vrije vorm. Klimsteun is een 140 cm hoog tuinobject. Vogelhuisje is een gevlochten schuilhuisje of nesthuisje voor holenbroeders. Hart of bol is opgebouwd van willekeurig door elkaar geweven wilgentenen.
  • 6-7 uur: kleine ronde mand, eendenbroedkorf etc. Met een bos twijgen, zin om aan te pakken en een beetje geduld heb je in korte tijd een sterke kleine mand gemaakt. Ook de eendenbroedkorf is haalbaar binnen een dag.

Een cursus is opgebouwd uit 8 avonden van 2½ uur, een keer in de week. Tijdens de lessen leer je stapsgewijs de basisvaardigheden van het mandvlechten. We beginnen met een eenvoudige ronde mand. Daarna maak je nog één a twee vlechtwerken. Een cursus wordt gehouden als minimaal 3 deelnemers zich hebben aangemeld. Bel of mail voor nadere informatie.

Waar
In mijn werkschuur, Lhee 16 in Dwingeloo

Of op een locatie naar wens, in een straal tot ongeveer 50 km van Dwingeloo
Afhankelijk van de locatie breng ik reiskosten in rekening.

Overzicht van al mijn activiteiten